Mèdia

 

Canal YouTube Fundació Randa-Lluís Maria Xirinacs

Canal Arxiu Àudios Lluís M. Xirinacs Damians

 

A partir del telefilm “Sis Nits d’Agost”, la Fundació Randa-Lluís M. Xirinacs vol informar:

 

1. Agraïm que aquest telefilm hagi posat d’actualitat la figura de Lluís M. Xirinacs i Damians tant de temps silenciada als mitjans de comunicació.

2. La Fundació no ha intervingut en el contingut del guió del telefilm “Sis nits d’agost”. Se’ns va comunicar que seria sobre la novel·la homònima de Jordi Lara, la qual conté ficció i recerca.

3. El telefilm “Sis nits d’agost” és una coproducció de Televisió de Catalunya que afegeix ficció, alterant significativament la novel·la.

4. La Fundació va facilitar el rodatge d’algunes escenes per a una recreació més fidel de l’entorn de treball de Lluís M., i per mostrar alguna imatge del seu model filosòfic.

5. Al telefilm, l’ofrena de la vida de Xirinacs i el missatge sobre la llibertat de morir estan recollits conforme els textos que Lluís M. ens va llegar.

 

Esperem que aquest telefilm, que ha tingut una gran audiència, trobi continuïtat en futures produccions sobre la vida i l’obra de Lluís M. Xirinacs.

Barcelona, 13 de setembre de 2022

 

 

 

ESTRENA a 

DILLUNS 29 d’agost, A LES 22.05, A TV3

A continuació s’emetrà  “Xirinacs, contracorrent” de Zeba produccions, 2016

S’estrena “Sis nits d’agost”, un film que narra el procés de la mort de Xirinacs

“Sis nits d’agost” arriba a TV3. La pel·lícula de Ventura Durall explica la preparació de la mort volguda de Lluís Maria Xirinacs. El càsting està protagonitzat per Manel Barceló i Anna Alarcón, que fa el paper d’una escriptora que vol trobar sentit en aquesta acció.

 

La pel·lícula per a televisió explica la història de la mort volguda, singular i misteriosa del religiós, i la revelació de com va ser preparada escrupolosament. Coproduïda amb TV3, està basada en el llibre homònim de Jordi Lara. El càsting està encapçalat per Manel Barceló , que es posa en la pell del religiós, i Anna Alarcón.

Lluís Maria Xirinacs surt de Barcelona un dilluns d’agost del 2007 camí de la muntanya. Era el dia que feia setanta-cinc anys. Sis dies més tard, un boletaire el troba estirat en un prat, mort. Havia deixat una carta de comiat. S’havia deixat morir. Per què ho va fer?

Anna Alarcón interpreta una escriptora en crisi creativa que troba per casualitat el que hi ha escrit en els dietaris de Xirinacs i en els seus llibres, que la transforma fins al punt de tocar el seu trauma. Se sent connectada amb el filòsof i vol aprofundir en aquesta relació. Completen el cartell Marta Marco (Carme), Neus Ballbé (Àlex), Quimet Pla (Rovira), Carles Martínez (Parés), Xavier Soler (Busquets), Cesca Piñón (Núria Roig) i Gonzalo Cunill (Kim).

 

 

 

 

Xirinacs. De l’Amnistia a la Independència

Xirinacs a contracorrent

Iniciativa i col·laboració: Llibertat.cat 

Amb la col·laboració de la Fundació Randa – Lluís M. Xirinacs i altres persones i entitats.

Gràcies!!! als 372 mecenes

 

 

 Xirinacs a contracorrent, Zeba produccions, 2016

Figura i personalitat de Lluís Maria Xirinacs

La clau de la nostra història

amb Jaume Rodri
Dimecres, 04 Desembre 2019
etv. La televisió del Baix Llobregat. Alacarta.cat

 

Àudio

Entrevista a Lluís M. Xirinacs: Llops i Daines Agrupament Escolta Narcís Monturiol

(febrer 1977) 

 

Agraïment a Frederic Oliver


Carlo Forlivesi

Compositor

Silenziosa luna

En la soledat i el silenci

Lluís M. Xirinacs (6 d’agost de 2007)

En la soledat i el silenci. Composició musical de Carlo Forlivesi, dedicada a Lluís Maria Xirinacs.

Koto de 13 cordes i guitarra (2007)

I. Sospeso misterioso

II. Turbinoso interiore

III. Risonanza mistica

En la soledat i el silenci és una citació del darrer escrit del pacifista Lluís Maria Xirinacs (1932-2007). La música, subdividida en tres moviments dramàtics, procedeix “sense temps” amb indicacions de signe purament evocatiu com “intens”, “misteriós”, “interior”, “sospès”, “turbulent”, “absort”, “aturat”, “ressonant”, “místic”. La música segueix un recorregut intermitent cap a un territori -no dimensió del sentiment, sinó lloc real, tangible– fet, més que de terra i aire, de solitud i silenci. Cada compàs està marcat per un virtual 4/4 mesurat en segons, amb durades que varien des del 10″ als 16″ per compàs. Aquest sistema permet un control precís dels diàleg entre els dos instruments, però sense fer perceptible la utilització de les mesures rítmiques adoptades. La presència de rallentandi, accelerandi, plena de valors i respirs enriqueix ulteriorment aquesta fluïdesa controlada -mai aleatòria – del discurs musical. A això s’uneix el gust japonès per la suspensió momentània del gest, expressat pel valor rítmic d’un minúscul interval de temps definit “Ma”. La composició inclou una ampla gamma de valors dinàmics, des del sussurrato o de “sorolls” i ressonàncies apenes audibles fins a improvisats crescendi que irrompen en el fortissimo, així com fórmules suspeses, reiterades i hipnòtiques. El koto de 13 cordes, el més tradicional entre els diversos models de koto, posseeix un timbre específic i del color particularment “japonès”, fonamentalment en conflicte amb el de la guitarra i de manera que no permet de fer trobar aquests dos instruments sobre la base de les seves recíproques tradicions sense caure en una mescla banal. per aquest motiu, en aquesta composició la sintonització – definida “hipertemperament” per l’ús de les centèsimes de to – entre ambdós instruments ha estat modificada amb la finalitat de fer-los retrobar en una “tercera dimensió”: l’espectre harmònic del koto i de la guitarra obté, així preparat, no simplement un punt equidistant entre dos, sinó la generació d’un món “altre” acústic, idiomàtic d’aquesta obra.

Carlo Forlivesi. Silenziosa luna

Compositor

Carlo Forlivesi. Silenziosa luna

EN LA SOLEDAT I EL SILENCI (2007)

for hyper-tempered 13-string koto and guitar

Duration: 7 minutes

First performance: October 10, 2007 – Shibuya Classics – Tokyo

Further performances include:

– February 14, 2008 – Sello Hall, Espoo – Finland – Eva Alkula, Rody van Gemert

– February 16, 2008 – Balder Hall, Helsinki

 

TRACK LISTING
1. Boethius [8:27] biwa
2. Japanese Window – Sesshu’s Landscape 1495 [9:37] electronic music
3. Audivi Vocem [2:10] shakuhachi, 20-string koto and guitar
4-7. Nuove Musiche per Biwa [14:35] two biwas
8. Through the Looking-Glass [3:36] electronic music
9. Ugetsu [5:10] shakuhachi and guitar
10-12. En la Soledat i el Silenci [7:31] 13-string koto and guitar
13-15. Requiem [14:59] electronic music

Comments are closed.