2000-2007

2000santjaume

2000-2007

2000. Lluís M. Xirinacs es planta a la Plaça de Sant Jaume per tal que s’iniciï l’Assemblea dels Països Catalans i així poder preparar, a llarg termini, la independència d’aquesta nació com a poble sobirà d’Europa, d’acord amb les declaracions dels Drets dels pobles de l’ONU. Publica un Manifest. D’aquesta acció, en neix el moviment «Jo també em planto cap a l’Assemblea dels Països Catalans». La secció Germanies, dins de la Fundació Randa, en fa difusió. Per problemes físics ha de deixar la plantada el 14 d’abril. Es realitza el documental «Xirinacs, de l’amnistia a la independència», a iniciativa de Fundació Catalunya. Hi col·labora la Fundació Randa.

2001. Lluís M. Xirinacs fa públic un nou Manifest de cinc punts. Acaba el document «Comunitat humana».

2002. 1 de gener. Lluís M. Xirinacs fa un III Manifest, dos anys després d’iniciar la seva plantada.

Juny: Acaba l’enregistrament de 13 programes titulats «Els secrets de la Bíblia».

11 de setembre: Participa en la commemoració del 25è aniversari de l’Assemblea de Catalunya al Fossar de les Moreres, amb un parlament que podem considerar una gran lliçó de memòria històrica, de visió de futur pel que fa a les ànsies de llibertat del poble català, i seguidor de la línia no violenta gandhiana de posicionar-se en favor dels febles, en aquest cas com a gest de solidaritat amb el poble basc. És denunciat i jutjat.

17 de desembre: Declaració de Xirinacs davant del Jutge. Es tracta d’una jutgessa catalana, amable, que no solament li permet parlar en català sinó que ella també el parla. Li requereix presència de lletrat. Xirinacs s’hi nega. Ell no vol querellar-se. Ajudarà el jutge en la seva tasca en tot el que calgui. Aporta el vídeo sencer i la transcripció sencera del discurs. Ella no insisteix després d’haver suggerit l’advocat d’ofici sense èxit.

2003. En el llibre «El terror, la pau i el sagrat» es publica la declaració que va fer davant del jutge en relació a la denúncia pel Parlament de l’11 de setembre de 2002 al Fossar de les Moreres entre altres escrits cabdals.

2004. Continua impartint cursos a la Fundació Randa – Lluís M. Xirinacs.

2005. Octubre. En presentar-se a una comissaria per renovar el DNI és detingut i empresonat durant dos dies.

2006. Acaba d’escriure el seu Model Menor de Globalisme i continua amb el Model Major. El mes de febrer es publica «Amnistia 77. Franco ha mort?», història de la seva plantada davant la presó Model. A l’estiu escriu «Tempiternitat».

2007. Al Fòrum Social Mundial de Nairobi (Kenya), el Centre d’Estudis Joan Bardina (difusors de l’obra d’Agustí Chalaux) presenta «La moneda telemàtica», un vídeo en el qual Lluís Maria Xirinacs explica la possible utilització de la tecnologia per la implantació d’una moneda no anònima i universal que facilitaria la lluita contra la corrupció, proposta gestada per Agustí Chalaux.

A l’abril surt publicat el llibre «Un model global de la realitat. Primera part: Model Menor».

Encara escriu «La mare de l’Univers» i «Temps categòric», mentre va polint el Model Major del seu model filosòfic. El sis de juliol comença el dietari «Darreres espurnes».

Finalment, el 6 d’agost, diada del seu 75è aniversari, emprèn la seva anada al paratge de Can Pegot, al terme municipal d’Ogassa, sota la muntanya de Sant Amanç, el seu punt Omega.

El dia 11, el troben amb el cos sense vida. A la butxaca hi duu una nota en la qual declara la voluntat de romandre els seus últims dies «en la soledat i el silenci». Aquesta voluntat, es reflecteix també en les paraules que precedeixen l’«Acte de Sobirania», que deixà escrit en un full al seu despatx de la Fundació Randa.

L’«Acte de Sobirania» ha commocionat el país. Critica durament els polítics «massificadors». Deixa de ser esclau i es lliura a la transcendència. Les seves darreres paraules al poble són: «Jo sóc en vosaltres, amics!».

El mes de novembre es publica el «Dietari final», format pels quaderns: «Cinc anys» i «Darreres espurnes».

2008. Publicació de «L’Esperit batega per Catalunya».

Memorial Xirinacs: El dia de Sant Joan del 2008, s’inaugura el monòlit esculpit amb una «X» i un accent tancat per Jaume Rodri al Pla de Can Pegot on Lluís Maria Xirinacs lliurà la seva vida.

Octubre: Homenatge Xirinacs al Palau. (Iniciativa d’Arriska, Picap, etc.).

2009. Publicació de «La noviolència». Basat en la transcripció del curs «Filosofia i pràctica de la no violència» impartit a La Plana (Bages) el 2001.

2010. A la Fundació Randa els membres del Grup d’investigació Globàlium continuen posant a punt els documents del Model Major per tal de poder-los publicar. Es continuen impartint cursos de Globàlium i des de Germanies es fa xarxa amb entitats i associacions.

2011. Maig: Es publica «El valor humà de la Pau i altres textos inèdits» (iniciativa de l’Institut Català Internacional per la Pau, ICIP).

2012. Publicació per part del Centre d’Estudis Joan Bardina i de la Fundació Randa-Lluís M. Xirinacs del llibre en 2 volums: «Tercera Via. Sistema general a la mesura de l’home d’avui» (1a. edició: 23 d’abril, 2a. edició: 11 de setembre).

2012-2013. Li és dedicat el Correllengua 2012-2013 al Principat (impulsat per la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana, la CAL). Recomanem el bellíssim escrit que Lluís Maria Xirinacs dedicà a la CAL una diada de Sant Jordi, titulat «Gràcies, CAL!».

2013. Publicació del llibre de Lluís Busquets i Grabulosa: «Xirinacs i l’estafa de la Transició».

2014. Publicació en format electrònic del llibre «Un model global de la realitat. Primera part: Model menor».

2015. Es comencen a recuperar des del Centre d’Estudis Joan Bardina els articles publicats per Lluís Maria Xirinacs a l’Avui quan era senador.

2016. Documental «Xirinacs, a contracorrent». Iniciativa: llibertat.cat. Col·laboració: Fundació Randa – Lluís M. Xirinacs. Realització: Zeba produccions audiovisuals. En coproducció amb Tv3.

2017. Publicació en format electrònic dels documents «Un model global de la realitat. Segona part: Model major», els Quaderns «Cinc anys» i «Darreres espurnes» i també els Diaris de la Plantada a la Plaça de Sant Jaume del 2000 i el Diari novembre 2004-febrer 2005.

Des de l’agost del 2007, ajuntaments d’arreu del país han proposat posar el seu nom a algun carrer o plaça de llurs localitats. Ha estat homenatjat pels sectors del poble més conscients i fidels.

xirinacs.cat/wp: Biografia

 

Comments are closed.