1976-1979

xirisenador

1976-1979

1976. Nova sol·licitud del Nobel signada per 300 professors d’Universitat de l’Estat.

L’u i el vuit de febrer hi ha, a Barcelona, manifestacions massives per l’amnistia general, reprimides durament per la policia. Xirinacs és apallissat brutalment.

Per Sant Jordi surt a la venda «L’espectacle obsessiu». Novament, durant la manifestació del primer de maig, és detingut i torturat. La Marxa per la Llibertat és prohibida. Redacta un document de contesta i l’adreça a Fraga, ministre de la Governació.

El 29 de desembre s’inaugura a la Fundació Miró «Homenatge a Catalunya» entorn del gest i figura de Lluís Maria Xirinacs. Joan Brossa publica «Oda a Lluís M. Xirinacs».

1977. El 14 de gener assisteix a la clausura de l’«Homenatge». Va escriure que aquella jornada havia estat «el dia més decisiu de la meva vida al servei del meu poble». Llegeix la seva «Crida per la unitat de Catalunya». No la publica cap diari. S’acaba publicant al setmanari «Canigó». Alguns polítics el comencen a veure com un problema de futur. Els fets es precipiten davant la convocatòria d’eleccions del 15 d’abril. No és possible cap candidatura unitària ni per al senat. A petició del poble es presenta com a senador independent i és elegit amb 549.013 vots (el senador independent més votat).

 

1978. Assisteix a les sessions del senat dempeus per recordar que encara no s’ha donat l’amnistia. Amb moltes aportacions populars redacta una constitució alternativa: «Constitució, paquet d’esmenes». No li accepten cap esmena. La Constitució serà aprovada el 6 de juliol de 1978. Escriu diàriament a l’Avui, durant 3 anys, la columna: «Al servei d’aquest poble» i a Mundo Diario: «Diario de un senador». La premsa comença a tancar-li les portes. Els articles: «Apologia del terrorisme» i «Seguretat ciutadana» no troben cap mitjà on ser publicats.

Comments are closed.