2000-2007

2000santjaume

2000-2007

2000. Lluís M. Xirinacs es planta a la Plaça de Sant Jaume per tal que s’iniciï l’Assemblea dels Països Catalans i així poder preparar, a llarg termini, la independència d’aquesta nació com a poble sobirà d’Europa, d’acord amb les declaracions dels Drets dels pobles de l’ONU. Publica un Manifest. D’aquesta acció, en neix el moviment «Jo també em planto cap a l’Assemblea dels Països Catalans». La secció Germanies, dins de la Fundació Randa, en fa difusió. Per problemes de salut ha de deixar la plantada el 14 d’abril. Es realitza el documental «Xirinacs, de l’amnistia a la independència», a iniciativa de Fundació Catalunya. Hi col·labora la Fundació Randa.

2001. Lluís M. Xirinacs fa públic un nou Manifest de cinc punts. Acaba el document «Comunitat humana».

2002. 1 de gener. Lluís M. Xirinacs fa un III Manifest, dos anys després d’iniciar la seva plantada.

Juny: Acaba l’enregistrament de 13 programes titulats «Els secrets de la Bíblia».

11 de setembre: Participa en la commemoració del 25è aniversari de l’Assemblea de Catalunya al Fossar de les Moreres, amb un parlament que podem considerar una gran lliçó de memòria històrica, de visió de futur pel que fa a les ànsies de llibertat del poble català, i seguidor de la línia no violenta gandhiana de posicionar-se en favor dels febles, en aquest cas com a gest de solidaritat amb el poble basc. És denunciat i jutjat.

17 de desembre: Declaració de Xirinacs davant del Jutge. Es tracta d’una jutgessa catalana, amable, que no solament li permet parlar en català sinó que ella també el parla. Li requereix presència de lletrat. Xirinacs s’hi nega. Ell no vol querellar-se. Ajudarà el jutge en la seva tasca en tot el que calgui. Aporta el vídeo sencer i la transcripció sencera del discurs. Ella no insisteix després d’haver suggerit l’advocat d’ofici sense èxit.

Inicia el Quadern “Cinc anys. “Sein zum Tode“.

2003. En el llibre «El terror, la pau i el sagrat» es publica la declaració que va fer davant del jutge en relació a la denúncia pel Parlament de l’11 de setembre de 2002 al Fossar de les Moreres entre altres escrits cabdals.

2004. Continua impartint cursos a la Fundació Randa – Lluís M. Xirinacs.

2005. Octubre. En presentar-se a una comissaria per renovar el DNI és detingut i empresonat durant dos dies.

2006. Acaba d’escriure el seu Model Menor de Globalisme i continua amb el Model Major. El mes de febrer es publica «Amnistia 77. Franco ha mort?», història de la seva plantada davant la presó Model. A l’estiu escriu «Tempiternitat».

2007. Al Fòrum Social Mundial de Nairobi (Kenya), el Centre d’Estudis Joan Bardina (difusors de l’obra d’Agustí Chalaux) presenta «La moneda telemàtica», un vídeo en el qual Lluís Maria Xirinacs explica la possible utilització de la tecnologia per la implantació d’una moneda no anònima i universal que facilitaria la lluita contra la corrupció, proposta gestada per Agustí Chalaux.

A l’abril surt publicat el llibre «Un model global de la realitat. Primera part: Model Menor».

Encara escriu «La mare de l’Univers» i «Temps categòric», mentre va polint el Model Major del seu model filosòfic. El sis de juliol comença el dietari «Darreres espurnes».

Finalment, el 6 d’agost, diada del seu 75è aniversari, emprèn la seva anada al paratge de Can Pegot, al terme municipal d’Ogassa, sota la muntanya de Sant Amanç, el seu punt Omega.

El dia 11, el troben amb el cos sense vida. A la butxaca hi duu una nota en la qual declara la voluntat de romandre els seus últims dies «en la soledat i el silenci». Aquesta voluntat, es reflecteix també en les paraules que precedeixen l’«Acte de Sobirania», que deixà escrit en un full al seu despatx de la Fundació Randa.

L’«Acte de Sobirania» ha commocionat el país. Critica durament els polítics «massificadors». Deixa de ser esclau i es lliura a la transcendència. Les seves darreres paraules al poble són: «Jo sóc en vosaltres, amics!».

El mes de novembre es publica el «Dietari final», format pels quaderns: «Cinc anys» i «Darreres espurnes».


Cronologia: 1932-1946       1947-1959      1960-1969      1970-1975       1976-1979      1980-1999      2000-2007

Comments are closed.