Arxiu Personal

Índex i descripció del fons del catàleg de l’Arxiu Lluís Maria Xirinacs

 

Seccions

1. Personal
2. Professional
3. Política i Demòtica
4. De representació
5. Escrits: Model global
6. Escrits: Política i Demòtica
7. Escrits: Mística
8. Correspondència
9. Fonts d’informació
10. Fotografies i gravacions

Accés Arxiu LMX

*Fitxes documents digitalitzats
*Accés restringit amb clau

 

1. Àrea d’identificació

1.1. Codi de Referència: CAT. APLMX

1.2. Títol: Arxiu Personal de Lluís Maria Xirinacs i Damians

1.3. Dates: 1932-2007

1.4. Nivell de Descripció: Fons

1.5. Volum i Suport: 10 metres lineals de documentació: carpetes amb dibuixos i il·lustracions. 2 capses amb fotografies.

2. Àrea de context

2.1. Nom del Productor: Lluís Maria Xirinacs i Damians

2.2. Història Biogràfica:
Lluís Maria Xirinacs i Damians va néixer a Barcelona el 6 d’agost de 1932. El 1954 fou ordenat sacerdot. Cursà diverses carreres: Magisteri, a l’Escola Normal del Magisteri d’Iratxe (Nafarroa) i Saragossa, Sacerdotal, a les cases d’estudis d’Iratxe i Albelda d’Iregua (La Rioja) de l’Orde de les Escoles Pies; Filosofia a la Universitat de Barcelona. Estudis de Biologia, Economia, Física, Sociologia, etc. Va mantenir una intensa vida pedagògica, pastoral i social. Fou sacerdot des de 1950 fins al 1990, quan va abandonar els vots sacerdotals, després de la sol·licitud formal i voluntària de cessar en la seva actuació com a sacerdot.
Fou impulsor de l’Assemblea de Catalunya i promotor de la Marxa de la Llibertat, com a seguidor de les doctrines de Gandhi sobre la no-violència. En el context del seu compromís social i amb els drets de la nació catalana va realitzar 9 vagues de fam i va ser empresonat entre 1973 i 1975. Per iniciar una via demòtica cap a l’Assemblea dels Països Catalans es plantà a la plaça de Sant Jaume, l’any 2000. El 2002 fou condemnat per l’Audiència Nacional en relació a unes declaracions realitzades l’onze de setembre del mateix any. En 2005 fou detingut i empresonat a Can Brians.
Va ser elegit senador per Barcelona en la primera Legislatura espanyola (1977).
L’any 1973 va rebre el premi Memorial Joan XXIII per la Pau i l’any 1974 (15-5-1974), va rebre la medalla en honor de Frédéric Joliot-Curie del 25è aniversari del Consell Mundial de la Pau (amb seu a Hèlsinki ). També se li va atorgar el 1975 a Viena, la medalla de bronze de l’Associació Mundial de la Pau, conjuntament amb Joaquín Ruiz Jiménez, Cassià Maria Just, José María Moreno Galván, Josep Maria Castellet, Carlos Álvarez i Marcelino Camacho. Fou candidat al premi Nobel de la Pau l’any 1975 i el 1977 fou proposat per a Premi Nobel de la Pau. El 2004 va ser guardonat amb el premi Canigó en el context de la trenta-sisena Universitat Catalana d’Estiu de Prada.
És autor de nombrosos articles, columnes a diaris, pròlegs, conferències i cursos, des de 1955. Té una extensa bibliografia tot i que en resta molta per publicar. Va escriure el document Tercera via, proposta d’una nova economia elaborada per Agustí Chalaux.
Globàlium és el nom del model filosòfic que construí i divulgà durant més de cinc dècades, que el dugué a iniciar la carrera de filosofia als 60 anys. Un model global de la realitat fou el títol de la seva tesi doctoral que fou presentada a la Universitat de Barcelona l’any 1997.
El 1987 impulsà la Fundació Tercera Via, refundada el 1998 amb el nom de Fundació Randa-Lluís Maria Xirinacs, i va impartir cursos sobre el Globàlium, Bíblia, Física quàntica, etc.
Lluís Maria Xirinacs va fer donació de la seva vida el 6 d’agost de 2007 a Can Pegot, municipi d’Ogassa (Ripollès).

2.3. Història Arxivística:
L’arxiu de Lluís Maria Xirinacs i Damians es troba a la Fundació Randa-Lluís M. Xirinacs.
El fons actualment està dipositat en 2 armaris i l’espai que queda sobre d’ells. Això fa un total de 10 metres lineals de documentació. La documentació està ordenada seguint un criteri cronològic per una banda i temàtic per una altra: una part de la documentació està ordenada amb carpetes i cada una d’elles engloba un any diferent, i l’altra part està ordenada per temàtiques i està agrupada amb capses de diferents mides.

2.4. Forma d’Ingrés: L’arxiu de Lluís Maria Xirinacs i Damians està custodiat per la Fundació Randa per decisió personal expressa en el testament del difunt.

3. Àrea de contingut i estructura

3.1. Abast i Contingut:
El fons personal de Lluís M. Xirinacs reuneix tota aquella documentació generada i rebuda per ell mateix així com la documentació personal o la documentació produïda en funció de la seva activitat com a polític pacifista, doctor en filosofia i ex-sacerdot. Destaca el fons de correspondència ja que proporciona el testimoniatge d’unes relacions amb diversos àmbits de l’església, la cultura i la política i demòtica així com el fons d’imatge format per dibuixos i plànols que il·lustren el seu model de pensament globalista. De fet, és important destacar la documentació fruit del seu estudi i desenvolupament del model global per copsar i entendre la realitat.
La documentació del fons documental de Lluís M. Xirinacs es troba ubicada tant en carpetes penjants, carpesans o capses de diverses mides i està ordenada seguint uns criteris cronològics i temàtics poc definits.
Les tipologies documentals que es troben al fons documental de Lluís M.Xirinacs són les següents:
– Cartes
– Articles publicats en diaris i revistes (escrits per ell mateix)
– Reculls de premsa (que parlen d’ell)
– Escrits varis sobre les seves publicacions, sobre la Fundació, reflexions, etc.
– Diari personal
– Programes d’actes
– Invitacions
– Currículums
– Apunts
– Diplomes
– Dibuixos sobre el model global (objecte de la seva tesi)
– Fotografies

3.2. Valoració, Selecció i Eliminació: Pel seu caràcter històric, tota la documentació és de conservació permanent. (Llei 10/2001, de 13 de juliol, d’arxius i documents DOGC Núm 3437. 24.7.0. Pag. 11538, cap II tracta dels Documents privats i Llei 9/1993, del Patrimoni cultural català)

3.3. Nous Ingressos: En no viure el seu titular no es preveu inicialment rebre noves transferències. Tanmateix es manté oberta la possibilitat a la incorporació de nous documents que puguin sortir a la llum.

3.4. Organització: Documentació agrupada en deu seccions:

1. Personal
2. Professional
3. Política i Demòtica
4. De representació
5. Escrits: Model global
6. Escrits: Política i Demòtica
7. Escrits: Mística
8. Correspondència
9. Fonts d’informació
10. Fotografies i gravacions

4. Àrea de condicions d’accés i ús

4.1. Condicions d’Accés: L’accés al fons està sotmès a les restriccions de la Fundació Randa, que manté la custòdia dels documents.

4.2. Drets d’autor/ normes de reproducció. Condicions de Reproducció: D’acord a la legislació vigent, la voluntat de la Fundació Randa és la de divulgar màximament l’obra i escrits del seu fundador, salvaguardant els aspectes íntims i personalíssims, que es regulen en Llei orgànica 1/1982, de 5 de maig, de Protecció Civil del dret a l’honor, la intimitat personal i familiar i a la pròpia imatge. L’obra i documents de l’arxiu es troben sota llicència Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional de Creative Commons.

4.3. Llengua de la Documentació: El català és la llengua fonamental tot i que, també es troba documentació en altres llengües, especialment en castellà.

4.4. Característiques Físiques i Requisits Tècnics: En general la majoria de documents estan en bon estat, tot i que es troben documents en paper ceba molt fràgil que està exposat al deteriorament per ús i per canvis ambientals. A més, grapes i clips utilitzats per unir documents es poden trobar oxidats, el que afecta a la bona conservació de la documentació.

5. Àrea de control de la descripció

5.1. Autoria i fons
Grup de recerca de l’Arxiu de la Fundació Randa – Lluís M. Xirinacs
5.2. Data de la descripció
15 setembre 2019

___________________________________________

Àrea d’identificació
Codi de referència: CAT. APLMX.
Dates de creació: 19xx-2007.
Nivell de descripció: Fons.
Volumen: XXCarpetes i xx caixes
Àrea de context
Historia biogràfica
Data d’acumulació: 1942-2007
Història de la custòdia
Àrea de contingut i estructura
Abast i contingut
Valoració, selecció i eliminació
Nous ingressos
Organització
Àrea de condicions d’accés i d’utilització
Titularitat
Condicions d’accés
Drets d’autor/ normes de reproducció
Llengua dels documents
Característiques físiques
Instruments de descripció

Comments are closed.