Recerca, preservació i ampliació, debat, difusió i creació de noves propostes i aplicacions relacionats amb el pensament i acció de Lluís Maria Xirinacs
fundacioranda.org

«Cal saber aprofitar les Turbulències de la Vida», per Dolors Marín Tuyà

Penedès Econòmic. Juny del 2022. Pàgina 22

Cal saber aprofitar les Turbulències de la Vida

Dolors Marín Tuyà.

Psicòloga i membre del Grup d’Investigació Globàlium de la Fundació Randa-Lluís M. Xirinacs.

Des d’Euclides, tendim a pensar els objectes com a estructures sòlides rígides constants i ens costa imaginar-los com a ones fluïdes. En el Globàlium de Xirinacs, la Turbulència s’acosta al Fenomen (temps) i al Plasma elemental turbulent fenomènic o al magmàtic noümènic tot fent desaparèixer l’Objecte (espai) d’estructures estàtiques.
Turbulència és agitació, Caos original real i concret, des del vessant fenomènic; l’Experiència més radical (nuclear, hadrònica, leptònica i fotònica) en la radicalitat fenomènica, inherent i indefugible. Les turbulències són experiències canviants plàsmiques. Les Turbulències superficials no s’intercompensen amb les turbulències profundes.
L’Experiència de Turbulències en macrofísica i en macropsíquica, sigui en la matèria, la vida o la societat, emocionen. Si en el macromon es belluga la matèria accidentalment torbada i bellugadissa, en el micromon és plasma caòtic, radicalment torbat i bellugadís. El desordre turbulent pot ser intrínsec (atzarós), extrínsec (xoc cec entre objectes) i també pot ser manifestació de llibertat subjectiva.
Disturbis, gresques, revolucions, guerres socials expressen la voluntat subjectiva conjunta de canviar l’ordre o la raó establerts. A escala biològica passa el mateix amb les malalties, mutacions, glaciacions i sequeres, extincions, mort dels pluricel·lulars. I en l’àmbit físic, amb cataclismes i implosions galàctics, col·lisions entre astres, huracans, diluvis, inundacions, marees, terratrèmols, tsunamis, volcans, llamps, incendis. Perquè també hi ha llibertat en l’àmbit animal, vegetal i mineral.
La llibertat puja des de l’arrel i s’estén per tots els graons. Cal saber aprofitar, tant en situacions humils com en situacions grandioses, aquest accés a la llibertat radical a través del desordre i de les Turbulències de la vida. Cal saber veure en positiu els qualificats desastres, desoris, catàstrofes, caos, accidents. Són l’anunci emergent de la creativitat primigènia en forma concreta i experimental. Com més irracionals, desconcertants i imprevisibles siguin les Turbulències, més directament ens ensenyen les arrels oblidades, menystingudes, resseques… mortes.

Turbulència. Model Major. Lluís M. Xirinacs